VascBiolSummerschool2022
Részvétel a Vascular Biology Summer School 2022 nyári iskolán

2022. június 13-15. között került megrendezésre online formátumban az „ESM/EVBO online Vascular Biology Summer School” a European Vascular Biology Organisation és a European Microcirculation Society közös rendezvénye. Törteli Anna PhD hallgatói résztvevőként, Dr. Farkas Eszter szervezőként és előadóként vett részt a nyári iskolán. A nyári iskola a vaszkuláris biológia kulcskérdéseibe és modern módszertanába nyújtott betekintést az érdeklődő PhD hallgatóknak és junior poszt doktor kutatóknak.

MTA kiváló kutatóhely
Az SZTE TTIK Biológia Intézet MTA Kiváló Kutatóhely minősítést kapott

A Magyar Tudományos Akadémia a Kutatóhelyeket Minősítő Tanácsa javaslata alapján kiemelkedően magas színvonalú tudományos munkája elismeréseként az MTA által Kiválónak Elismert Kutatóhely minősítést adományozta az SZTE Biológia Intézetének. Az MTA Kiváló Kutatóhely minősítés öt évig érvényes.
Az minősítést tanúsító oklevelet Dr. Gácser Attila, a Biológia Intézet Intézetvezető egyetemi tanára ünnepélyes keretek közt vette át Dr. Freund Tamás MTA elnök úrtól és Dr. Hunyadi Lászlótól a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács elnökéről az MTA dísztermében.

Rita NFTP
Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj pályázat

Dr. Frank Rita kollégánk az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett, "Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj" című, NTP-NFTÖ-22 kódjelű pályázati kiírásra benyújtott „Az NMDA receptor jelátvitel és az agyödéma kialakulásának összefüggése iszkémiás stroke-ot követően” című pályázata pozitív elbírálásban részesült. A támogatás segítségével Rita részt vehet a 2022. októberében Salt Lake Cityben (USA) megrendezésre kerülő 5th International Conference on Spreading Depolarizations (iCSD) konferencián.
Gratulálunk az elismeréshez!

Barzcánfalvi TDKhu
Díjazott TDK előadás

Barczánfalvi Gábor végzős MSc biológia Szakos TDK hallgatónk a 36. Tudományos Diákköri Konferencia, SZTE TTIK Helyi Konferencia, 2022. Tavaszi “Biológia II. – Idegélettan” szekciójában II. díjat nyert. Témavezetője Prof. Dr. Gulya Károly egyetemi tanár. Gratulálunk az eredményhez!

Rita Kuffler
Stephen W. Kuffler Publikációs Díj

Dr. Frank Rita kollégánk a Stephen W. Kuffler Kutatási Alapítvány Publikációs Díj pályázatára benyújtott „Malignant astrocyte swelling and impaired glutamate clearance drive the expansion of injurious spreading depolarization foci” című, megosztott első szerzős közleménye pozitív elbírálásban részesült. A díjátadó ünnepség idén ősszel a Magyar Tudományos Akadémia Székházában kerül megrendezésre.
Gratulálunk az elismeréshez!

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Tisztelettel köszöntöm az SZTE Sejtbiológia és Molekuláris Medicina Tanszék honlapján!

Cellbio

Tanszékünk oktatási tevékenysége a Természettudományi és Informatikai Kar Biológia Intézetének BSc és MSc képzéseihez, valamint a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar osztatlan orvosképzéséhez és előkészítő évfolyamához kötődik. Magyarul és angolul oktatott kötelező és választható tantárgyaink a sejtbiológia és a molekuláris biológia témakörére koncentrálnak. A doktori képzésben alapozó tárgyat oktatunk, és témavezetői feladatokat látunk el.

Tanszékünkön három eredményes kutatócsoport működik, melyek az őssejtek, a központi idegrendszer gyulladásos folyamatai és az agyérbetegségek kórfolyamatainak témaköreiben folytatnak nemzetközi szinten elismert transzlációs- és alapkutatást. Hazai és külföldi együttműködéseink sokrétűek.

Munkatársaink sokéves szakmai tapasztalatukat kamatoztatva, elhivatottan vesznek rész az oktató- és kutatómunkában. Célunk a biológus- és orvosképzésben a naprakész, friss tudás közvetítése, a sejtbiológiai ismeretek stabil megalapozása, és a kutatói szemléletmód átadása, a kutatói életpálya népszerűsítése.

Farkas Eszter

Dr. Farkas Eszter
tanszékvezető egyetemi docens