MÉT konferencia 2022
Konferencia-részvétel

Budapesten került megrendezésre 2022. július 13-16. között a Magyar Élettani Társaság és a Magyar Mikrocirkulációs és Vaszkuláris Biológiai Társaság közös konferenciája (MÉT 84. Vándorgyűlés). Az évente megrendezésre kerülő esemény a hazai élettudományi kutatói közösség egyik legnívósabb eseménye. Tanszékünket a HCEMM-USZ Agyi Keringés és Metabolizmus Kutatócsoport több előadással képviselte a konferencián.

Eszter MTA doktora
MTA doktori oklevelek átadása

Az MTA új doktorai, köztük Tanszékünk vezetője, Dr. Farkas Eszter 2022. június 28-án vehették át ünnepélyes keretek között az MTA Székház Dísztermében a rangos cím megszerzését igazoló oklevelet. Az MTA doktora címre 1995 óta lehet pályázni, a korábbi tudományos minősítési rendszerben megszerzett „tudomány doktora” fokozat egyenértékű az MTA doktora címmel.
Gratulálunk az elismeréshez!

VascBiolSummerschool2022
Részvétel a Vascular Biology Summer School 2022 nyári iskolán

2022. június 13-15. között került megrendezésre online formátumban az „ESM/EVBO online Vascular Biology Summer School” a European Vascular Biology Organisation és a European Microcirculation Society közös rendezvénye. Törteli Anna PhD hallgatói résztvevőként, Dr. Farkas Eszter szervezőként és előadóként vett részt a nyári iskolán. A nyári iskola a vaszkuláris biológia kulcskérdéseibe és modern módszertanába nyújtott betekintést az érdeklődő PhD hallgatóknak és junior poszt doktor kutatóknak.

MTA kiváló kutatóhely
Az SZTE TTIK Biológia Intézet MTA Kiváló Kutatóhely minősítést kapott

A Magyar Tudományos Akadémia a Kutatóhelyeket Minősítő Tanácsa javaslata alapján kiemelkedően magas színvonalú tudományos munkája elismeréseként az MTA által Kiválónak Elismert Kutatóhely minősítést adományozta az SZTE Biológia Intézetének. Az MTA Kiváló Kutatóhely minősítés öt évig érvényes.
Az minősítést tanúsító oklevelet Dr. Gácser Attila, a Biológia Intézet Intézetvezető egyetemi tanára ünnepélyes keretek közt vette át Dr. Freund Tamás MTA elnök úrtól és Dr. Hunyadi Lászlótól a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács elnökéről az MTA dísztermében.

Rita NFTP
Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj pályázat

Dr. Frank Rita kollégánk az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett, "Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj" című, NTP-NFTÖ-22 kódjelű pályázati kiírásra benyújtott „Az NMDA receptor jelátvitel és az agyödéma kialakulásának összefüggése iszkémiás stroke-ot követően” című pályázata pozitív elbírálásban részesült. A támogatás segítségével Rita részt vehet a 2022. októberében Salt Lake Cityben (USA) megrendezésre kerülő 5th International Conference on Spreading Depolarizations (iCSD) konferencián.
Gratulálunk az elismeréshez!

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Tisztelettel köszöntöm az SZTE Sejtbiológia és Molekuláris Medicina Tanszék honlapján!

Cellbio

Tanszékünk oktatási tevékenysége a Természettudományi és Informatikai Kar Biológia Intézetének BSc és MSc képzéseihez, valamint a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar osztatlan orvosképzéséhez és előkészítő évfolyamához kötődik. Magyarul és angolul oktatott kötelező és választható tantárgyaink a sejtbiológia és a molekuláris biológia témakörére koncentrálnak. A doktori képzésben alapozó tárgyat oktatunk, és témavezetői feladatokat látunk el.

Tanszékünkön három eredményes kutatócsoport működik, melyek az őssejtek, a központi idegrendszer gyulladásos folyamatai és az agyérbetegségek kórfolyamatainak témaköreiben folytatnak nemzetközi szinten elismert transzlációs- és alapkutatást. Hazai és külföldi együttműködéseink sokrétűek.

Munkatársaink sokéves szakmai tapasztalatukat kamatoztatva, elhivatottan vesznek rész az oktató- és kutatómunkában. Célunk a biológus- és orvosképzésben a naprakész, friss tudás közvetítése, a sejtbiológiai ismeretek stabil megalapozása, és a kutatói szemléletmód átadása, a kutatói életpálya népszerűsítése.

Farkas Eszter

Dr. Farkas Eszter
tanszékvezető egyetemi docens